Haber

Cumhuriyetimizin 100. Yılına Özel Su Kabağı Sergisi Tuzla’da Açıldı

‘Geçmişten Geleceğe Cumhuriyetimizin 100. Yılı Su Kabağı’ sergisi Tuzla’da sanatseverlerin ziyaretine açıldı. Su kabakları üzerine başta Atatürk olmak üzere devlet adamlarının işlendiği sergide, Cumhuriyetin 100. yılına özel figürler de yer alıyor. Kursiyerlerin hayal güçlerini kullanarak su kabaklarını sanata dönüştürdüğü stant, 22 Ekim tarihine kadar ziyaretçilerini bekliyor.

Tuzla Halk Eğitim Merkezi’nde eğitim gören 8 kursiyer, Cumhuriyetin 100’üncü yılına özel figürlerle su kabağını sanata dönüştürdü. Antik çağda su kabağının kullanımının da ön plana çıktığı stantta seramik, denizcilik kavramları, oyuncaklar ve bahçe süsleriyle birleştirilen çalışmalar etnik desenlerle buluşturularak ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Rumeli Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen açılış törenine Tuzla Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Tuzla İlçe Milli Eğitim Müdürü Metin Çankır ve çok sayıda davetli katıldı.

‘ÜRÜNLERİ YARATMAKTAN VE ÜRETMEKTEN KEYİF ALMIŞLAR’

Açılışa Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, ‘Halk Eğitim Müdürlüğümüzün Tuzla’da el sanatları gibi el sanatlarını geliştiren ve geniş kitlelere hitap eden birçok kurs programı bulunuyor. Bugün su kabaklarından yapılan eserlerin ziyaretçilere sunulduğu bir sergideyiz. Sınavı geçen herkesi tebrik ediyorum. Standın, hayatın her alanında var olan kabaktan yararlanılan tüm eserlerin sergilenmesi, geçmişte kullanılan bu eserlerin hayatın neresinde bulunduğunun bilinmesi açısından çok değerli olduğunu düşünüyorum. Hem zamandan yararlanmak hem de bilgi ve becerilerin ortaya konulması açısından çok değerli. Günlük hayatta kullanılabilecek doğal eserler yaratmanın ve üretmenin hazzını yaşarlar. “Bu bakımdan Milli Eğitim Müdürlüğümüze teşekkür ediyor, kursiyerlerimizi tebrik ediyorum” dedi.

‘BU SANATIN TANITILMASINI VE İLERİ SEVİYELERE ULAŞMASINI İSTİYORUZ’

Tuzla Halk Eğitim Merkezi Su Kabağı İşleme Kursu öğretmeni Özkan Bora, sergiyle ilgili şu bilgileri paylaştı:

Standımızın ana teması “Geçmişten günümüze su kabakları”dır. Standımızda su kabağının geçmişteki kullanımları, tarihi yolculuğu ile ilgili yaptığımız malzemeleri tanıtıyor, çağdaş sanatla birleştirdiğimiz birçok eserimizi misafirlerimizin beğenisine sunduk. Su kabağının tarihi yolculuğunu ve çalışmalarımızın genel tanıtımını yapmak amacıyla standımızı açtık. Kursiyerlere yönelik oldukça yoğun bir taleple karşılaşıyoruz. Bu ilgiden çok memnunuz, bu sanatın tanıtılmasını, ileri seviyelere gelmesini istiyoruz. Kursiyerlerimizin eserlerini satıp aile ekonomilerine katkıda bulunmak adına bazı girişimlerimiz var. Standlar da bunlardan bir tanesi, standlarımıza gelen misafirlerimiz beğendikleri eserleri satın alabiliyorlar. veya Özel istekleri olması durumunda hayal güçlerine uygun bir tasarım yaptırabilirler. Pazar günü saat 15.00’e kadar açık olan sergimize misafirlerimizi bekliyoruz.

‘HERKES KENDİ HAYAL DÜNYASINI KABAK ÜZERİNDE YANSITTI VE BU STAND ORTAYA ÇIKTI’

Stajyer Hale Zeynep Acar, şunları söyledi: ‘8 kursiyer olarak çalışmalarımıza başladık. Bir adet kabak üretimi 15 güne kadar sürebilmektedir. Standımızın konseptini oluşturduk. Yaptığımız şeyleri satmak güzel ama amacımız yaptıklarımızı paylaşmak, insanların işlerimizi görmesi ve ilgilenenlerin bu işe gönül vermesini sağlamak. Konseptimizi 100. yıl olarak belirledik; Başta Atatürk olmak üzere devlet büyüklerimizi işledik. Antik çağda balkabağı kullanımıyla başlayan sergimizde özel ürünlerimiz, seramikle bütünleşen çalışmalarımız, deniz konseptimiz, oyuncaklarımız, bahçe süslerimiz ve etnik desenlerimiz yer alıyor. “Bir bakıma herkes kendi hayal gücünü balkabağına yansıttı ve bu sergi ortaya çıktı” dedi.

‘SERGİYİ ÇOK BEĞENDİM’

Sergiyi ziyarete gelen Gülgül Efe, ‘Sergiyi çok beğendim, hatta stajyer olan teyzem sergide bana hediye bile yaptı. Balkabağını bu şekilde dönüştürebileceğini hayal edemezdim ama sergide çok güzel işlerin yapıldığını gördüm” dedi.

kale-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu